Tilbake til startsiden

Aktuelt fra distriktet

Fra Kveldrovatnet (Fjøsvatnet) i Risøyhamn

Helmer Julius Hanssen - polfarer fra Bjørnskinn

 Helmer Hanssens fortelling fra turen gjennom Nordøstpassasjen        Se innslag på NRK       100-årsjubileum

Tilbake til minnesmerker

 

Bauta på Andenes

Tekst: Idar Nilssen

Bautaen over polfareren Helmer Hanssen. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

Lokalisering: Ved Bjørnskinn kirke, bortgjemt bak kirken.

 

 

Helmer Hanssen er en av få nordmenn, og ved siden av Torstein Raaby fra Dverberg (som deltok på Kon-Tiki-ekspedisjonen sammen med Thor Heyerdahl), den eneste Andværing som har oppnådd verdensberømmelse. Sammen med de fire andre, deriblant Roald Amundsen, ble ekspedisjonen beundret av en hel verden for bragden med å nå fram som de første til Sydpolen.

Helmer Julius Hanssen.

 

 

 

 

 

 

 

 

I Andøy Historielag sin årbok for 2005 står en lengre artikkel av Arnulf Johnsen om Helmer Hanssen og hans ofte avgjørende rolle i flere av de bragdene Roald Amundsen er blitt kreditert.

 

Helmer J. Hanssen (1870 -1956) er uten sammenligning den mest kjente andværingen gjennom tidene. Etter å ha nådd fram til Sydpolen sammen med Roald Amundsen (1872-1928), Olav Bjaaland (1873-1961), Sverre Hassel (1876-1928) og Oscar Wisting (1871-1936) i 1911, gikk nyheten om bragden verden over. De fem mennene som nådde Sydpolen 14. desember 1911, etter en ferd over ville fjell og frosne sletter i 99 dager over 3000 kilometer, var i bedre form og veide mer da de kom tilbake til utgangspunktet enn da de dro. Engelskmannen Robert Scott og hans følge nådde Sydpolen en måned etter. De døde på tilbakeveien av skuffelse, kulde, utmattelse og skjørbuk.

Før det var Helmer Hanssen med Roald Amundsen på den fire år lange turen gjennom Nordvestpassasjen med ”Gjøa”.  Senere var han også sammen med Roald Amundsen og ”beseiret” Nordostpassasjen med ”Maud”. Denne gangen som kaptein med Amundsen som passasjer.

På Sydpolen i desember 1911

Etter sydpolekspedisjonen  med ”Fram”, fikk verden se det berømte bildet av fire menn, et telt og et norsk flagg på polpunktet. Her ser vi fra venstre: Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting på Sydpolen på avreisedagen. Nordmennene hadde oppholdt seg noen dager på polpunktet og hadde gjort forskjellige vitenskapelige observasjoner. Til høyre står teltet som Rønne hadde sydd. I det la man igjen noen ord til Scott, et brev til kong Haakon VII, og noen observasjonsinstrumenter og klesplagg. Ferden fra Framheim til polpunktet og tilbake tok 99 dager og omtrent 3000 km ble tilbakelagt. Olav Bjaaland tok fotografiet. Bildet tilhører en samling glassdias samlet av kaptein Johannes Kristoffer Tornøe. Foto: Norsk Polarinstitutt

 

 

   

Helmer J. Hanssen

Om turen fram mot polpunktet kan blant annet dette leses i årboka:

At marsjen mot Sydpolen ikke bare var en lek fremgår tydelig av uttalelser hvor det heter at de som kjørte hundene alltid hadde en taustropp bundet til sleden, og denne stroppen holdt en med et fast tak i hånden, for det hendte, at enten en av dem som kjørte, eller hundene falt ned i sprekkene på isen og da gjaldt det ikke å slippe taket før hjelpen kom.

På denne dødsmarsjen gikk alltid Helmer Hanssen foran. Han hadde hovedkompasset på sin slede, og på den måten var han "veiviser" fram mot polpunktet.  Klikk på bildet for forstørrelse.

 

 

 

 

På Sydpolen i desember 1911

Helmer Hanssen, til venstre, studerer den kunstige horisonten mens Roald Amundsen tar solhøyden med sekstanten. Den ene fra Bjørnskinn i dagens Andøy kommune i Nordland, den andre fra Borge i Østfold..

Bildet gjengis med tillatelse fra Nasjonalbiblioteket, som har scannet det fra et knust glassnegativ. Reparasjon og retusjering: Idar Nilssen. Klikk på bildet for forstørrelse.

 

 

 

 

På Framheim før sledeturen inn til Sydpolen i 1911

Helmer Hanssen, til venstre, og Oscar Wisting i "Intendanturen" som arbeidsrommet deres ble kalt. Det var et av de mange rommene som ble gravd ut av snøen rundt Framheim. Rommet ble brukt som verksted og lager for utstyr. Framheim ved Hvalbukta, Antarktis, 1911 Kreditering: "fotograf: ukjent / eier: Nasjonalbiblioteket. Klikk på bildet for forstørrelse.

 

 

 

 

Wikipedia har denne omtalen av Helmer Hanssen:

Helmer Julius Hanssen (født 24. september 1870 i Bjørnskinn, død 2. august 1956 i Tromsø) var en norsk polfarer og var en av de første fem som nådde Sydpolen på Roald Amundsens sydpolekspedisjon.

 Hanssen var en erfaren ispilot etter at han hadde drevet med selfangst i farvannene rundt Spitsbergen.

 Fra 1903 til 1905 deltok Hanssen på Amundsens ekspedisjon som var den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen. I løpet av ekspedisjonen lærte Hanssen av inuittene hvordan man skulle kjøre hundeslede. I 1910 startet Hanssen, Amundsen, Olav Bjaaland, Sverre Hassel og Oscar Wisting ferden mot Sydpolen. Hanssen var tatt med på grunn av sin gode kunnskap om hundekjøring og var i tillegg ansvarlig for navigering. Han hadde hovedkompasset på sin slede, sleden var spesialkonstruert slik at den var uten stål som kunne ha påvirket kompasset.

 Den 14. desember 1911 nådde ekspedisjonen polpunktet. På grunn av at Amundsen ville sikre seg at de faktisk hadde nådd polpunktet ble det gjort flere målinger og blant annet Hanssen ble sendt ut for å sirkle inn polpunktet. På en av disse turene er det i ettertid beregnet at Hanssen på det minste var kun 60 meter fra selve polpunktet.

 I 1919 var Hanssen kaptein ombord på «Maud». Denne gangen var Nordøstpassasjen målet. Ekspedisjonen startet fra Oslo 24. juni 1918. På denne ekspedisjonen ble forholdet mellom Amundsen og Hansen dårlig. Da ekspedisjonen nådde Nome i Alaska 27.juli 1920, ble Helmer Hanssen og andre av mannskapet avskjediget. Det er ikke klart hva som var årsak til bruddet. Hanssen måtte ta seg jobb i Nome for å tjene penger til billetten hjem.

 Helmer Hanssen fortsatte likevel med polarekspedisjoner. I 1924 var han hundekjører for en britisk ekspedisjon til Svalbard, og senere krysset han Nordaustlandet, den nest største av Svalbard-øyene. Han var også med en tysk filmekspedisjon til Svalbard og Grønland. Til slutt ble han skipskontrollør i Tromsø til han pensjonerte seg i 1940.

 I 1906 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden «for kjæk sjømandsdaad». Han mottok Fram-medaljen og Sydpolsmedaljen.

 Da Hanssen døde i 1956 ble han gitt begravelse på statens bekostning i Tromsø.

 

Tilbake til startsiden Alle bautaer i Andøy>>

Minnebauta over Helmer Hanssen på Andenes

Minnebautaen på Andenes fra siste krig

Kongesteinen i Risøyhamn

Minnebauta over Helmer Hanssen i Bjørnskinn

Minnebautaen i Bjørnskinn fra siste krig

Minnebauta på Andenes over dikteren Hans Lind

Minnebauta på Dverberg fra siste krig

Minnebauta på Dverberg - Augustinus Sellevold

Fiskerbautaen - Dverberg

Byste av Torstein Pettersen Raaby - Dverberg

Bautaen på Vær-bakkan på Andenes

Brua ved Lanesskogen (Anderså-brua)