Tilbake til startsiden
Fotogalleri fra Bjørnskinn (1) |
Bygda Bjørnskinn i Andøy sett fra vest, med kirken midt i bildet.
Foto: Idar Nilssen.
Sydpoljubilèet i Bjørnskinn 14. desember 2011 Det var den 14. desember 1911 de
første menneskene nådde fram til Sydpolen. Fem nordmenn, ledet av Roald
Amundsen, sto for denne bragden. En av de fem het Helmer Hanssen, og var
født og oppvokst i Bjørnskinn i dagens Andøy kommune.
Helmer J. Hanssen (1870 -1956) hadde en sentral rolle i kappløpet mot
Sydpolen. Det var han som med hundespannet sitt ledet an mot polpunktet.
Engelskmannen Robert Scott og hans følge nådde Sydpolen en måned etter. De
døde på tilbakeveien av skuffelse, kulde, utmattelse og skjørbuk. |
Tilbake til startsiden
|
Klikk på bildene nedenfor for å
forstørre dem. Andøy Historielag arrangerte minnemarkering i Bjørnskinn på 100-årsdagen for erobringen av Sydpolen. Dette var primært en hyllest til den lokale polarhelten, men arrangementet var knyttet sammen med den nasjonale feiringen der statsminister Jens Stoltenberg var til stede på Sydpolen, og der kronprins Haakon Magnus avduket minnesmerket over Helmer Hanssen i Tromsø. NRK-tv hadde fyldig dekning av arrangementene rundt om. Se NRK sitt direkte innslag fra Bjørnskinn NRK om den "glemte" polarhelten fra Bjørnskinn NRK om avduking av minnesmerket over Helmer Hanssen i Tromsø
Markeringen i Bjørnskinn startet med nedlegging av blomster ved bautaen over Helmer Hanssen ved Bjørnskinn kirke. Denne seremonien ble overført direkte av NRK-tv. Det rådde en del forvirring rundt offisiell kommunal deltakelse ved arrangementet. Den første henvendelsen fra historielaget om ordførerens/varaordførerens tilstedeværelse ble avslått. Men formannskapet besluttet at Andøylista sin representant i formannskapet, John Helmersen, skulle representere Andøy kommune. Kort tid før arrangementet hadde ordføreren ombestemt seg, og stilte likevel opp.
Lederen i Andøy Historielag, Terje Vollan (t.v), sammen med en tilsynelatende forvirret andøyordfører, Jonni Solsvik. Sistnevnte var åpenbart i tvil om hvem sin bauta han bekranset, men uttrykte til NRK at han var stolt på vegne av Andøy kommune. Bautaen bak kirken ble reist av Helmer Hanssens egen familie i 1996, og avduket av Johan Kleppe, sambygding av Helmer Hanssen.
Folkene fra NRK forsøkte å få en forklaring på ordførerens uvitenhet om historien til kommunen han styrer.
Mange fulgte oppfordringen fra historielaget om å møte fram ved kirken i god tid av hensyn til den planlagte direktesendingen på NRK-tv.
Historielaget hadde ordnet med fakler til de frammøtte.
Etter hvert hadde det samlet seg nærmere 60 mennesker ved bautaen over polarhelten.
Reporteren Martin Steinholdt og kameramannen Dan Henrik Klausen fikk arrangementet ved kirken "på lufta". I tillegg hadde de med tekniker Ola Helness.
|
Arrangementet inneholdt også foredrag og musikalske innslag på grendehuset i Bjørnskinn. Her har en del av de frammøtte benket seg rundt kaffebordet.
Det lokale bygdelaget i Bjørnskinn hadde ansvaret for bevertningen på grendehuset.
Tormod Nordeng tok forsamlingen med gjennom historia om oppdagelsesreiser, noe som satte erobringen av Sydpolen i perspektiv. Tormod Nordeng er æresmedlem i Andøy Historielag. Han har også lang fartstid innen skoleverket og innen arbeidet med bevaring av den lokale historia.
Nina Sandtrøen sto for de musikalske innslagene. Hun åpnet med "Bjørnskinnsangen" av Trygve Wiklund. Deretter fulgte hun opp med tekster av Tollev Nilsen Haugen (1830-1916), den lokale dikteren fra Haugen.
Johan Kleppe er født og oppvokst i Bjørnskinn. Han er en av de som husker Helmer Hanssen. Johan Kleppe var den første veterinæren i Bjørnskinn kommune, senere Andøy. Han var også politisk aktiv for Venstre, og startet sin politiske karriere som varaordfører sammen med ordfører Anton Pettersen Medby. Senere var han ordfører i Andøy i to perioder.
Fra kaffebordene.
Fra kaffebordene.
Fra kaffebordene. Også noen fra Bleik og Andenes hadde funnet veien til Bjørnskinn.
Finnmarksjenta Nina Sandtrøen sammen med ektemannen Oddbjørn Lockert, sistnevnte oppvokst på Dragnes/Strandland i dagens Andøy.
Fra kaffebordene.
Bård Borch Michalsen har røtter i Bjørnskinn. Han var til stede og signerte boka om Helmer Hanssen, "Den trofaste toer - Polarhelten Helmer Hanssen". Bård Michalsen er en tidligere leder i Andøy Historielag. Han holdt foredrag om Helmer Hanssen tidligere i høst i regi av historielaget.
Nina Sandtrøen og lederen i Andøy Historielag, Terje Vollan.
|
|
Tilbake til Andøy Tilbake til oversikten Tilbake til startsiden |