Tilbake til Andøy |
Fjellrekka fra Myre nordover til Klo og Stø. Foto: Idar
Nilssen. Ewald Knudsen - krigshelten fra Bø Foredrag på Bø av Arne Hostvedt |
Arne Hostvedt er fra Vestfold, nærmere bestemt fra Brunlanes. Han har militær bakgrunn og var som yrkesaktiv sjef for militærpolitiet på Andenes i et par perioder rundt 1980-tallet. Med sin militære bakgrunn har han fattet spesiell interesse for Ewald Knudsen, ikke minst fordi han mener Knudsen fikk for lite honnør for innsatsen sin under andre verdenskrig. Nærmere 70 mennesker fant veien til grendehuset på Bø og overvar foredraget til Arne Hostvedt.
|
|
Ewald Knudsen, mens han tjenestegjorde i 333-skvadronen i 1944. Foto utlånt av Ewald Knudsen d. y. - en nevø av Ewald Knudsen. (Klikk for større bilde).
Ewald Knudsen var SIS-agent og ble, etter først et mislykket forsøk, landsatt ved Sommarøya i Øksnes. Formålet var å sende opplysninger over radio om bevegelsene til det tyske slagskipet ”Tirpitz” til de allierte. Ved en feil hadde man landet ved Sommarøya i Øksnes, i stedet for den korrekte destinasjonen, som var Sommarøy ved Tromsø. Her skulle man ha et ubebodd område til disposisjon der det skulle være relativt trygt å opprette radiostasjon. På Sommarøya ved Myre vrimlet det av tyskere. Det første mislykkede landingsforsøket hadde alarmert tyskerne og skapt mistanke om at noe var i gjære fra de alliertes side. Sammen med Petter Hansen fra Ravik Gildeskål havnet dermed Ewald Knudsen bokstavlig talt rett i løvens hule. Møtet med tyskerne medførte at Petter Hansen mistet livet, og Ewald Knudsen flyktet i fjellet nordover i retning Stø. Der ble han oppmerksom på at han var havnet helt feil, han kunne jo se heim til Bø på Andøya! Da tok han seg ned til Klo der han traff "gode nordmenn" som først skjulte han og deretter "lot han stjele" en robåt til bruk over Gavlsundet og heim til Bø. Han hadde en kort stund et opphold på Andøya før han flyktet med tyskerne etter seg og endte opp i Sverige. Derfra dro han tilbake til England og fortsatte kampen sammen med de allierte resten av krigen. Strabasene under krigen hadde tatt på og i 1946 fikk han tuberkulose. Han ble nektet de medisinene som kanskje kunne ha reddet han og endte sine dager 6. oktober 1948 på ”Lia” (Lihallen) i Sigerfjorden. Navnet hans finnes på minnebautaen ved kirken i Bjørnskinn.
Foredragsholderen får overrakt blomst fra historielaget. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
Etter foredraget tok Hostvedt turen til Haugen kirkegård, der Ewald Knudsen er gravlagt. Blomsterbuketten Hostvedt mottok fra historielaget endte på grava til Ewald Knudsen – den ”glemte” krigshelten fra Bø på Andøya.
Blomstene Arne Hostvedt fikk av historielaget ga han videre til Ewald Knudsen. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
Mange av tilhørerne var sambygdinger av Ewald Knudsen og kjente han personlig. Men man fant også folk fra etterkrigsgenerasjonene blant publikum. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
Et knippe bilder av andre frammøtte: Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).
|
|
Tilbake til Andøy | Tilbake til oversikten |