Tilbake til startsiden

 

Historielagstur til Island 2015 - informasjon

 

  Om turen - fotoreportasje
 

EVENTYRLIGE ISLAND

5 dagers opplevelsestur -  21.- 26. juni 2015.

Andøy Historielag.

Sjåfør/guide: Karl Jónsson.

Opplegg og reiseledelse: Alv Riise ( bøfjerding, bosatt i Asker)

 

Andøy Historielag har gjort et klokt valg. Island er et utrolig spennende reisemål. Guide Karl og jeg har vært ansvarig for omtrent 50 gruppereiser dit; de fleste rundt det sentrale Island, men også mange som denne, til  de mest historiske stedene på Sør-Island.

For å holde utgiftene på et anstendig nivå, skrives programmet for turen  bare på denne måten. Det beskriver noen av opplevelsene, men vi  har nok mer å by på. 

Karl er opprinnelig spesiallærer, utdannet i Norge, men har sluttet som lærer, og liker aller best å vise nordmenn sitt flotte land. Han har en særegen måte å formidle sitt budskap på, og blir behørig verdsatt av deltakerne på turen . Det at han både er sjåfør og guide reduserer utgiftene betydelig.  Buss/guide står til disposisjon under hele oppholdet på Island.

I relativ korthet vil programmet være som følger:

 

 Søndag 21. juni:

Fremmøte på Gardermoen kl 1300. Jeg vil være der med billettene.

Avreise fra Gardermoen kl 1500, ankomst Keflavik kl 1540. NB! Klokken stilles 2 t tilbake.

Karl møter oss, og vi kjører til Den blå Lagune for bading. Opplevelsene er i gang. NB! Husk å ha badetøy i håndbagasjen under hele reisen.

Etter en drøy time i Lagunen, kjører vi noen kilometer ut til kystbyen Grindavik og en bedre middag der. Så kjører vi gjennom et spesielt landskap til Krýsuvík og Kleifarvatn. Her får man et første møte med jordvarmeaktiviteten på Island . Det syder og bobler i leir- og svovel-pøler. Så går ferden inn til Reykjavik og Fosshótel Barón, der vi skal bo første natten vi er i hovedstaden.  Alle hotellene vi skal bo på, unntatt ett,  har bad/klosett på rommet. Det hotellet som ikke har bad (ved Laugarvatn, dag tre) er et sommerhotell. Det er varmt og kaldt vatn på rommet og toalett/bad "like rundt hjørnet". (meget populært overnattingssted).

Og det ble morgen, og det ble aften, første dag. Sov godt og drøm om store opplevelser i morgen! 

 

Mandag 22. juni:

Avreise  kl 0800

Første ”offisielle” stopp er Tingvellir, men på veien dit tar vi en times opphold ved et ullvareutsalg med bra utvalg.

På Tingvellir ble verdens første nasjonalforsamling grunnlagt i år 930. Vi befinner oss på hellig grunn, der mange av de viktigste tildragelser i de islandske sagaer fant sted. Vi rusler ned Almannagjá ( gjá betyr kløft) til flaggstangen og et podium like ved. Her er Karl i sitt rette element når han beretter om stedet og begivenhetene der i gamle dager. Så ser vi på tuftene av teltplassene til tingmennene, går andektig forbi drukningskulpen, der 18 navngitte damer har fått æren av å bli druknet. Barn utenfor ekteskap var grunn nok til å måtte late livet i kulpen. På  Tingvellir har adskillige menn, som ikke hadde gjort større ugagn enn å ta livet av noen dusin av sine landsmenn, mistet hodet ved halshugging eller beholdt hodet ved at de i stedet ble hengt .

Vi må videre mot Laugarvatn , Gullfoss og Geysirområdet. Vi skal bo ved Laugarvatn i morgen, men i dag  passer det å spise formiddagsmat her. Det gjør vi på en kafé. Utgiften til formiddagsmat i dag inngår i prisen.

Gullfoss er neste stopp. Fossen er en av Islands stoltheter med sine 250 meters bredde. Hvis solskinn, ser man hvorfor den heter Gullfoss. Den er i alle fall et betagende syn, uansett vær, og på veien dit har Karl en rørende historie å berette. 

På vei til Gullfoss passerte vi Geysirområdet. Nå stopper vi her, ser på brønnen fra den opprinnelige Geysir, som ikke lenger har utbrudd i 70 meters høyde. Vi får nøye oss med springkilden Strokkur (betyr smørkjerne), som ca hvert femte minutt sender kaskader av vatn og damp 25-30 meter til værs. På området er det ellers et utall av varme kilder i varierende fasonger.

André Bjerke har laget en fin limerick, inspirert av Geysir:
    ” En dame, nå bosatt på Island,

       ble kjent med en trøndersk avismann.

       Hun sa likefrem

       at i forhold til Dem

       blir Geysir det reneste isvann”.

Siste stopp i dag er Skálholt, bispesete fra 1056, og meget sentral i Islands historie. Vi går inn i kirken, ser på en fantastisk kunstnerisk utsmykning, og prøver kanskje en sang for å føle den utrolig fine akustikken i kirken.

Så begir vi oss til vårt neste overnattingssted, Hótel Hella ved hovedveien rundt Island. Vi har bodd her "utallige" ganger, men i år er det nye eiere ( og dyrere enn før). Middagen inntas på hotellet. De sier selv at de har "one of the best restaurants in  town"). Så får vi tro på det.

 

Tirsdag 23. juni:

Avreise kl 0800.

LANDMANNALAUGAR er dagens hovedattraksjon. Jeg har ikke vært der selv om jeg lenge har drømt om å komme dit.  Karl er kjentmann, og jeg tror jeg må overlate til ham å bestemme hva man skal se på vei dit. Han stopper nok ved Leirubakki, der det er et informasjonssenter for reisende til Landmannalaugar

Naturen ved Leirubakki  er helt  spesiell og mektig. Og imponeres man ikke nok her, er Landmannalaugar stedet for å bli virkelig imponert. Fargespillet i fjellene er  enestående.

Karl har trolig sin egen ”prosedyre” for besøk til Landmannalaugar og severdigheter under-

veis. Her er det også gode bademuligheter fordi det meste som flyter er behagelig varmt. Jeg nevner at to familier fra Øksnes, som jeg sendte dit i 2013, syntes det var en uforglemmelig opplevelse.  Det jeg vet er at vi skal overnatte på et EDDA-hotell ved Laugarvatn og spise middag på hotellet, så får Karl kjøre oss dit når han finner det for godt! Det er dette hotellet som ikke har bad/toalett på rommet, men jeg forsikrer at det aldri har vært noe problem.

NB! Formiddagsmat denne dagen er ikke inkludert i prisen. Enten smører vi matpakke på hotellet i Hella, eller vi kjøper det nødvendige på en butikk. Det siste er enkelt og rimelig.

NB!  Turen til Landmannalaugar tar sin tid. Likevel vil vi vurdere mulighetene for å besøke  de historiske stedene Lidarende (Gunnar) og Oddi, der Snorre ble oppfostret fra treårsalderen. Oddi synes mulig,  Lidarende er litt mer usikker.

 

Onsdag 24. juni.

Avreise kl 0800

En spennende dag, som ender på Hótel Smári (betyr kløver) i Kópavogur, i utkanten av Reykjavik. (det var opptatt på våre "vanlige" hoteller i byen). Vi kjører til Tingvellir og videre fjellovergangen Kaldidalur ( den kalde dalen) til Húsafell. Veien gjennom Kaldidalur kan være en ”rystende” opplevelse, men den er bare 5 mil lang, så de fleste overlever turen. Vi ser tiden an, og det kan bli mulig å besøke et badeanlegg i Húsafell ved enden av fjellovergangen.  Her finnes det bassenger i mange varianter. Utgiftene her er ikke tatt med, men er beskjedne. Så kjører vi mot Reykholt og  Snorre, men stopper ved Hraunfossar (lavafossene). Et utall småfosser kommer rett ut fra fjellveggen i en kilometers lengde langs elven Hvitá. Et betagende skue. Med utsikt mot gården Gílsbakki foredrar Karl, eller kanskje noen fra historielaget,  Gunnlaugur Ormstunges saga, som har sitt utspring fra Gílsbakki.

Snorri Sturluson ( han het faktisk dét) bodde på Reykholt til han ble drept her, med god hjelp fra sin tidligere svigersønn, Gissur. OBS! OBS! Det er kanskje lurt  å ikke ta svigersønner med på turen.

På Reykholt får vi en guidet omvisning/orientering. Vi besøker Snorres grav, og vi ser på hans badekulp og føler det historiske suset som preger Reykholt. Det passer trolig bra å innta formiddagsmat et sted på Reykholt.

Noen kilometer fra Reykholt finner vi verdens største oppkomme av varmt vatn, ca 200 l i sekundet. Vi tar en titt på dette før vi begir oss på siste etappe mot hotell Smári, der vi skal bo de to siste nettene.

I dag spiser vi middag på luksusrestauranten Perlan. (bare hovedrett og dessert denne dagen). Vi ønskes velkommen av en kunstig geysir, og spiser mens restauranten dreier rundt i løpet av to timer. Man husker besøket på Perlan en stund.

 

Torsdag 25. juni.

Såvidt jeg forstår er det ønskelig med noen timer på egen hånd i Reykjavik. Det skal det bli, men en kortere runde med guide Karl på morrakvisten tar vi med. Den store Hallgrimskirken,

det nye kulturhuset Harpa , Nordens Hus, og ikke minst det berømte huset Hõfdi, der presidentene Gorbatsjov og Reagan møttes i 1986, er verdt et besøk. For øvrig tilpasser vi oss gruppens ønsker, og slipper den fri i sentrum av Reykjavik på ønsket tidspunkt.

Jeg har ikke bestemt spisested for middag denne dagen, men middag skal det bli, og underretning om dette gis underveis.

 

Fredag 26. juni:

Kl 0415: Vi står opp ( vekking bestilles på hotellet)

Kl 0500: Avreise fra hotellet

Kl 0750: Avreise fra Keflavik

Kl 1220: Ankomst Gardermoen.

 

Pris:  Kr 9700,- i delt dobbeltrom. Forutsatt minst 40 påmeldte. Vi har 45 plasser.

Tillegg for enkeltrom (begrenset antall): Kr 1490,-

Prisen inkluderer alt, unntatt drikke til maten og formiddagsmat to dager.  Det vil bli gitt nærmere reiseinformasjon til deltakerne i god tid før avreise.

Påmelding / forhåndspåmelding til : Terje Vollan   tlf. 41604817 

Påmeldingen er  bindende fra begynnelsen av mai 2015.

Oppgi navn, fødselsdato, tlf.nr, adresse, samt eventuelt ønske om enerom.

Dersom du har spørsmål om noe, er det bare hyggelig om du sender en epost eller tar en telefon til meg.

Kart over Island.

Klikk på kartet for forstørret utgave. Klikk deretter flere ganger på kartet for å øke størrelsen ytterligere.

Reiserutene er merket med blå strek.

 

 

Tilbake til startsiden