Tilbake til startsiden
|
Den blå lagune. Foto: Idar Nilssen. - Andøy Historielag En rundtur på Island 2015 Tekst og foto: Idar Nilssen.
|
Hurtigmeny Avreise På islandsk jord Den blå lagune > The Blue Lagoon Middag i Grindavik Krysuvik Grænavatn og Kleifarvatn Reykjavik, første natta Dag 2 Ullvarefabrikken Vinaskogen Tingvalla Drukningskulpen Lunsj ved Laugarvatn Gullfoss Geysirfeltet i Haukadalur Skálholt kirke Middag og overnatting på Hella hotell Dag 3 Oddi Lidarende Seljelandsfossen Ved Rangárbotnar Þjórsádalur - Tjorsardalen Hjalparfoss Middag og overnatting på Edda Dag 4 Húsafell Hraunfossar, Barnafoss, Gilsbakke og Gunnlaug Ormstunge Reykholt og Snorre Sturlason Deildartunguhver - glovarme kilder Tilbake til Reykjavik Middag på Perlan Dag 5 Rundt om i Reykjavik Höfði Konserthuset/kulturhuset "Harpa" Nordens hus Hallgrimskirken Gatelangs i Reykjavik Middag i Hafnarfjörður Dag 6 Hotell Smari - siste frokost Heimtur
|
|
Klikk på bildene for å forstørre dem Andøy historielag i vesterled
Det var 45 av medlemmene i historielaget som deltok på en fem dagers opplevelsestur rundt på Island i tiden 21. - 26. juni - i dette annerledeslandet vest i havet der opplevelsene og inntrykkene står i kø. Et land man tidligere bare forbandt med fisk og sauekjøtt, men som nå har turismen som viktigste næring. Særegent landskap Noen steder har selv mosen problemer med å vokse på det tørre underlaget av lava, mens det andre steder fosser kokende vann rett opp av fjellet. Frodige breelver med iskaldt vann og spektakulære fosser er også en del av hovedinntrykket. Og så var det alle lupinene som plantes for å få i gang den biologiske prosessen i det tørre landskapet - store mengder lupiner som enkelte steder dekker hele fjellsider. Andre steder plantes store mengder Alaskapoppel. En gang i tiden var visstnok Island skogkledd. Det bekrefter ikke minst alle stedsnavnene som en-der på ”holt”, dvs. en lysning i skogen der det i dag ikke finnes skog. Andre steder finner man de store gårdene med fruktbar jord. På Island skal det finnes rundt 70 000 hester, kun islandshester. Noen blir eksportert, men mesteparten brukes ikke til noe som helst. Det skal være et statussymbol for bøndene å ha en flokk hester gående og drive dank. Var det ikke likt seg? Island har forbud mot import av andre hesteraser for å unngå genforurensing. Nyere forskning viser forresten at Islandshesten har sitt genetiske opphav i Nordlands-hesten.
Islandsfarere Allerede på Evenes begynte det å dukke opp andværinger. Her ser vi i alle fall Georg Joramo, Arild Dahle, Frank Olsen, Asbjørn Nilsen og Birgit Lund.
I lufta Et glimt av Tårstad i Evenes.
Innsjekking på hotellet på Gardermoen Frank Olsen, Asbjørn Nilsen og Laila Nilssen.
Mental nedrustning på hotellet kvelden før avreisen til Island Asbjørn og Laila Nilssen, og Frank Olsen og Birgit Lund.
Før avreise fra Gardermoen Frank Olsen, Birgit Karlsen, Bergliot Skoglund og Aksel Skoglund.
Før avreise fra Gardermoen Solbjørg Joramo, Georg Joramo, Arild Dahle og Oddbjørn Folden.
Før avreise fra Gardermoen Her gjelder det å bli kvitt bagasjen. Halvard og Norma Kristiansen med ryggen til, og Asbjørn og Laila Nilssen.
Før avreise fra Gardermoen Klar til avreise. Inger Nilssen, Norma og Halvard Kristiansen.
Før avreise fra Gardermoen Jada, dette er sikkert riktig fly, konstaterer Arild Dahle etter å ha sjekket navnet på maskinen.
Før avreise fra Gardermoen Alt er klart, etter en siste sjekk om vingene er skrudd ordentlig fast.
Flyassasjerer fra Dverberg Jorunn Birkeland og Sigmund Wikestad.
Første landkjenning av sagaøya Blanding av grått lavalandskap og litt dyrket mark, pluss ei elv med den spesielle fargen.
Ved innflyginga til Keflavik Keilir er en kjegleformet vulkan som oppstod under en isbre, og ligger på halvøya Reykjanes sør for Reykjavik, der den er et velkjent landemerke. Den er 379 moh, og består i hovedsak av hyaloklastitt og putelava. Foruten Reykjavik ser vi også Kópavogur, Hafnarfjörður, Straumsvik (med aluminiumsverket) og Garðabær. I bakgrunnen fjellkjeden Esja, med Móskarðshnjúkar mot høyre. Karl Jónsson ha bistått med navnsetting.
På islandsk jord, på den tidligere amerikanske flybasen Keflavik Her ble det en busstur til ankomsthallen.
Ankomst til Keflavik Noen få
av de ankomne ble holdt igjen på flytrappa før de slapp ned til bussen. Her
skimter vi bare Arild Dahle og Anita Lambertsøy Johansen av andværingene, og
de er jo ikke spesielt skumle..
Busstur Her ser vi blant andre Leikny Andreassen, Arne Th. og Halvard og Norma Kristiansen på vei inn i bussen. Legg merke til vakten som ser skeptisk på dem.
Snyrtingar er kjekt å ha
På Keflavik Velkommen heim? Det var jo islendingene som utvandret..
Feil gaid Her ser vi Alise Raanes, Oddbjørn Folden og Ole Konrad Pettersen.
I turistlandet Island ville alle ha tak i oss
Áætlunarrútur ! Selvsagt var det dit vi skulle.
Turistlandet Island Det er turistnæringen som er viktigste næringsvei på Island.
Rett buss Dette var den rette bussen med Flor og Terje Vollan, pluss Leikny Andreassen foran.
Her var det tilbud om det meste
I bussen hos Karl Jónsson Hilda og Gunnar Aronsen med Odd Pettersen og Werner Johansen bak. På den andre siden Ole Konrad Pettersen og Georg Joramo.
I bussen hos Karl Jónsson Odd Pettersen, Werner Johansen, Ole Konrad Pettersen, Georg Joramo, Arild Dahle, Solbjørg Joramo og Marit Dahle.
Litt av den enorme flybasen Keflavik
Forlegning ved basen
Mot den blå lagune
Den blå lagune The Blue Lagoon
Den blå lagune (Bláa lónið) - ungdomskilden
Lava og atter lava Omgivelsen består av lava som nesten ikke gir noe som helst vekstgrunnlag for planter - det blir for tørt.
Inngangen til Den Blå Lagune Der kryr det av folk, og noen andværinger.
Inngangen til Den Blå Lagune De første andværingene har kommet seg fremst i køen.
Mellom lavahaugene Lagunen får
vann fra det geotermisk kraftverket Svartsengi. Vann med meget høy
temperatur hentes fra grunnen, nær en lavaflyt og brukes til å drive
turbiner som genererer elektristet. Etter at vannet har gått gjennom
turbinene går det gjennom en varmeveksler for å gi varme til et kommunalt
fjernvarmeanlegg. Deretter ledes nok vann ut i lagunen til å holde en
konstant temperatur, og resten ledes til et annet sted.
Det hvite langs land er kiselutfelling.
Karrig landskap Her er det forbudt å tråkke på mosen (!)
Ved inngangen Nå er andværingene i flertall.
Inne i badeområdet Her kryr det av folk fra "alle verdensdeler".
I Den Blå Lagune Synet er nesten uvirkelig med alle disse menneskene. I bakgrunnen damper det fra et varmekraftverk. Der er også en hudklinikk med spesiell fokus på Psoriasis.
I Den Blå Lagune Den blå
lagune er et geotermisk spa, og en av Islands mest besøkte attraksjoner.
I Den Blå Lagune Lengst unna holdt andværingene til.
Asiatisk modell At området er verdenskjent bekreftes av at en profesjonell fotograf har tatt med modellen hit for å utnytte de spesielle kulissene.
Grindavík er en kommune (sveitarfélag) i regionen Suðurnes på Island, med i overkant av 2 800 innbyggere.
I Grindavik Her var det middag i fiskerestauranten "Sjømannstuen".
Ved middagsbordet i Grindavik I forgrunnen ser vi sjåfør og gaid Karl Jonsson, turarrangøren Alv Riise, Yngve og Aud Nordeng.
Ved middagsbordet i Grindavik Her er de fleste andværingene samlet. Det smakte godt med stekt kveite.
Kokken i Grindavik Middagen i Grindavik var fortreffelig, stekt kveite, og alle skrøt av den gode fiskesuppa inntil kokken fortalte oss fiskeeksperter fra Norge at det var brokkolisuppe, ikke fiskesuppe. Det nyttet ikke å fortelle han at suppa var nesten like god som fiskesuppa i Norge, han sto på sitt.
Fra havna i Grindavik
Ryddig og pent i havneområdet i Grindavik
Grindavik
Litt øst for Grindavik I en ørken av lava har noen dyrket litt jord.
Krýsuvík - Seltún Den geotermiske aktiviteten er synlig gjennom svovelkilder og varme kilder ved Seltún og andre lignende området i nærheten. Ved Seltún finner man en omvisningssti i tre der man kan lese beskrivelser av de fenomenene man ser på. I tillegg går det også en tursti opp til fjellet Sveifluháls som ligger like ved.
Seltún ligger over sprekksonen midt på den midtatlantiske ryggen
Her går det hett for seg
Andværingene på vei oppover det svoveldampende dalføret Yngve og Aud Nordeng nærmest.
Det syder og koker i svovelpølene
Fra jordens indre
Damp Nærmest: Sigmund Wikestad, Bjarne Brynjulfsen, Jorunn Birkeland, Aksel Skoglund og Karl Jonsson.
Andværinger "i røyken" Vi skimter blant andre: Åse Marie Pedersen, Asbjørn Nilssen, Terje Vollan, Arne Th. Andreassen, Jann Jørgensen, Anita Lambertsøy Johansen, Bjarne Brynjulfsen, Jannina Hanssen, Yngve Nordeng, Grethe Raska, Sigmund Wikestad, Werner Johansen og Jarle Torsteinsen.
Svoveldamp Fra lengst bort ser vi Frank Olsen, Odd Pettersen, Inger Nilssen, Hilde Kristiansen, Yngve Kristiansen, Birgit Lund, Torgunn Pettersen, Laila Nilssen, Aud Nordeng, Terje Vollan, Flor Vollan, Bjarne Brynjulfsen, Elin Brynjulfsen, Werner Johansen, Åse Pedersen, Asbjørn Nilssen og Jorunn Birkeland.
Svovelpøl
Grænavatn Dette er et fylt vulkankrater som har fått navn etter den spesielle grønnfargen (som ikke vises særlig godt på bildet).
Kleifarvatn Kleifarvatn ligger på Reykjanes på Island, og er den største innsjøen i den delen av landet. Den ligger i den sørlige delen av sprekksonen til Den midtatlantiske ryggen. Største dybde er 97 m. Etter et jordskjelv i 2000 begynte innsjøen å forsvinne og i dag er overflata 20 % mindre. Overflatearealet er ca 8 km2. Noen av de mindre innsjøene bærer også preg
av vulkansk påvirkning – for eksempel Grænavatn med sin strålende
grønnfarge.
Fjellkjeden langs østsiden av Kleifarvatnet Her lå det snøflekker med sot fra vulkanene.
Fosshotel Baron i Reykjavik, der den første natta på Island ble tilbrakt Fosshotel Baron har en sentral, men allikevel rolig beliggenhet kun få minutters gange fra havnepromenaden og Reykjaviks hovedgate, Laugavegur.
Hovedveien nedenfor Reykjavik i kveldssol Rv. 41 har to felt i hver retning og en solid midtrabatt. Strandpromenaden går på nedsiden mot sjøen.
Reykjavik Rv. 41 i sørøstlig retning med konserthuset/kulturhuset "Harpa" i bakgrunnen mot høyre.
Reykjavik Kveldssol.
Reykjavik Kveldsutsikten mot nordvest.
Reykjavik Inger Nilssen poserer i kveldssola ved Rv. 41.
Alvesteinene nordom Reykjavik Da riksveien forbi disse alvesteinene skulle bygges, måtte de to store steinene flyttes. Det viste seg ikke å være så enkelt, og arbeidet sto stille i flere år. Hver gang man prøvde å flytte steinene, skjedde det ulykker, arbeiderne ble syke, maskinene gikk i stykker og lignende. Til slutt nektet arbeiderne å flytte steinene. De visste at det bodde alver i dem. Alvene ville ikke forstyrres. En synsk dame ble rådspurt. Hun kunne visstnok kommu-nisere med alvene, og hennes konklusjon var at ”alvesteinene ” kunne flyttes, men bare til en pen og velstelt plass ved siden av veien, og slik ble det.
Álafoss Álafoss (Ålfoss på norsk) er en foss i elven Varmá i Mosfellsbær på Island. Ullfabrikk med samme navn har ligget ved siden av fossen siden 1896, da lokale bønder importerte maskineri, som benyttet energi fra fossen, for å behandle ullen. Under den andre verdenskrigen ble det bygget en forlegning for britiske soldater her. Álafoss spilte en viktig rolle i grunnleggingen og veksten til byen Mosfellsbær.
Området utenfor fabrikkbygningen
Mykt og lekkert Asbjørn Nilssen, Norma Kristiansen og Jarle Torsteinsen.
Ny jakke Birgit Lund har fått julegave. I bakgrunnen skimter vi blant andre Leikny Andreassen og Jarle Torsteinsen.
Fristelser Inger Nilssen, Leikny Andreassen, Birgit Lund, Marit Dahle og Frank Olsen.
Kjøpelyst Her ser vi blant andre Aksel Skoglund, Kjell Johansen, Gunnar Aronsen, Ole Konrad Pettersen, Hilda Aronsen, Odd Pettersen, Grethe Raska, Werner Johansen, Karl Jonsson og Alv Riise (med ryggen til).
Ny lue til kalde vinternetter Inger Nilssen med nytt moteplagg, og vi skimter Jannina Hanssen, Jarle Torsteinsen og Jorunn Birkeland bak.
"Satt som et skudd" Marit Dahle følger moten.
Stadig nye fristelser Flor og Terje Vollan med blant andre Yngve Kristiansen, Oddbjørn Folden og Jarle Torsteinsen i bakgrunnen.
Gjestebok på søyla Her er det Jannina Hanssen og Arild Dahle som prøver å kjøpe resten av butikken.
Østover Så bar det i retning Venneskogen og Tingvellir.
”Skogstur”
Trærne har ikke fått den helt store høyden enda, så gaiden sa at om noen gikk seg bort, var det bare å reise seg opp og stå på to, da fikk man utsyn til alle kanter.
Vinaskógur Karl Jonsson åpner porten mens Birgit Lund fotograferer plaketten ved inngangen.
Vinaskógur Så ble vi ønsket velkommen inn - riktignok uten spesiell pomp og prakt.
Vinaskógur Plaketten ved inngangen.
Her er det May Torset og Terje Vollan som foreviger den engelskspråklige siden av informasjonstavla.
Vinaskógur På den danskspråklige siden finner vi Solbjørg Joramo og Leikny Andreassen.
Vinaskógur - Og så kom resten inn. Blant andre Norma Kristiansen, Elin Brynjulfsen, Jorunn Birkeland, Bjarne Brynjulfsen, Asbjørn Nilssen, Åse Pedersen, Gunnar Aronsen, Halvard Kristiansen, Marit Pettersen, Jannina Hanssen og Marit Dahle.
Så ble det vandring gjennom skogen.
Vinaskógur Inskripsjon.
Vinaskógur Det kan ikke bortforklares at her har det vært fint folk før oss.
Vinaskógur
Kong Harald og Dronning Sonja var her før oss.
Vinaskógur Tilbake til bussen - ingen har gått seg bort.
Þingvellir Tingvellir, eller
Tingvalla, er det stedet der islendingene holdt sitt første landsting,
verdens første demokratiske forsamling, omkring år 930. Det islandske
parlamentet Alltinget, fører historia tilbake til Alltinget fra norrøn tid. Tinget fungerte òg som domstol der mange dødsdommer ble avsagt, noen ble
hengt og andre ble halshugd.
Ankomsten til Tingvalla - klar til turen ned Almannagjá Vi ser blant andre Laila Nilssen, Marit Dahle, Solbjørg Joramo, Jarle Torsteinsen, Grethe Raska, Gunnar og Hilda Aronsen, Bjarne Brynjulfsen, Georg Joramo, Arild Dahle, Halvard Kristiansen, Norma Kristiansen, Birgit Lund, Alv Riise, Frank Olsen, Elin Brynjulfsen, Inger Nilssen og Jannina Hanssen.
Sprekk i jordkloden Jordskjelvaktiviteten vises på overflaten.
Utsikt mot Tingvallavatn fra toppen av Almannagjá Þingvallavatn ligger 100 meter over havet, og er med sine 83,7 km² Islands største innsjø, og en del av Þingvellir nasjonalpark. Her oppe er det ellers lett å se at bergmassivene en gang har vært flytende.
Mot Þingvellir kirke fra toppen av Almannagjá
Soluret
Almannagjá Området ligger over en sprekk i jordplatene (Den midtatlantiske ryggen) som utvider seg med rundt en cm i året, den amerikanske platen, til venstre, beveger seg vestover, og den euro-asiatiske platen østover.
Stien nedover Almannagjá er tilrettelagt Her ser vi bakfra Odd Pettersen, Hilde og Yngve Kristiansen på vei nedover.
Almannagjá Kløften utvider seg nedover. Her ser vi nærmest Odd Pettersen, Hilde Kristiansen og Torgunn Pettersen.
Almannagjá Det kommer stadig nye turister nedover.
Almannagjá Her er jordskorpa sprukket enda mer opp.
Almannagjá Bredden på kløfta blir stadig større, og øker med rundt en cm i året.
Almannagjá Storslagent landskap - og mange utenlandske turister.
Nederst i Almannagjá Her har andværingene samlet seg på et podium der gaid Karl Jonsson gir et historisk tilbakeblikk. Det var her
islendingene holdt
sitt første landsting, verdens første demokratiske forsamling, omkring år
930. Det islandske parlamentet Alltinget, fører historia tilbake til
Alltinget fra norrøn tid. Tinget fungerte òg som domstol der mange
dødsdommer ble avsagt, noen ble hengt og andre ble halshugd.
Området ble nasjonalpark i 1928, og ble tatt med på
UNESCO-lista over verdsarv i 2004.
Þingvellir
kirke
Det er mektige kulisser ved tingstedet.
Det islandske flagget vaier over Þingvellir
Det er mange utenlandske turister i Þingvellir Her ei fra Lovika.
Andværingene samlet Første rekke fra venstre: Inger Nilssen, Jorunn Birkeland, Birgit Lund, May Torset, Sigmund Wikestad, Arne Th. Andreassen, Leikny Andreassen, Alv Riise, Kjell Johansen og Odd Pettersen. Andre rekke fra venstre: Laila Nilssen, Asbjørn Nilssen, Hilda Aronsen, Gunnar Aronsen, Alise Raanes, Marit Dahe og Torgunn Pettersen. Tredje rekke fra venstre: Aksel Skoglund, Grethe Raska, Jarle Trsteinsen, Norma Kristiansen, Halvard Kristiansen, Flor Vollan, Terje Vollan, Anita og Werner Johansen. Fjerde rekke fra venstre: Bergliot Skoglund, Jannina Hanssen, Åse Pedersen, Frank Olsen, Hilde og Yngve Kristiansen. Bakerste rekke fra venstre: Arild Dahle, Jann Jørgensen, Bjarne Brynjulfsen, Elin Brynjulfsen, Laila Jørgensen, Solbjørg Joramo, Georg Joramo, Oddbjørn Folden, Ole Konrad Pettersen og Marit Pettersen.
Tufter etter tingmennenes boplasser Karl Jonsson orienterer. Tinget ble holdt under åpen himmel. De fremmøtte bodde i boder de hadde fått bygget, eller de satte opp medbrakte telt på vollene. I dag er det bare tuftene som synes av disse husene, rundt femti av dem er synlige. De gamle bodene, som inneholdt treverk med torvkledde vegger og tak, ble satt opp igjen etter hvert som de raste sammen, det vi ser i dag er fra 1700- og 1800-tallet. De er på de samme stedene som vikingene først bygde, og de enkelte bodene tilhørte vanligvis én bestemt slekt.
Birgit Lund i en av tuftene etter tingmennenes boliger under tinget
Drekkingarhylur (Drukningskulpen) ved Þingvellir Her har det ikke alltid vært så idyllisk som nå, i alle fall 18 navngitte kvinner har fått dødsdommen fullbyrdet ved drukning. Utroskap, incest og barnemord var vanlige grunner til å havne i Drukningskulpen i elva Öxará.
Samling ved bussen igjen Terje Vollan, Kjell Johansen og Arne Th. Andreassen foran, og Alv Riise i bakgrunnen.
Tingstedet på litt avstand Oppholdet her har nok blitt et minne for livet for de fleste.
Brødbaking og
lunsj ved Laugarvatn
Varme kilder ved Laugarvatnet Det dampet kokende vann i kildene i vannkanten.
Først grave opp maten Verten, som hadde invitert til lunsj, gikk i gang med å grave opp maten.
I kasseroller Kasserollene med brøddeigen var selvsagt godt innpakket i plastposer.
Det putret godt i den naturlige"steikeovnen"
Og slik så det ferdige rugbrødet ut
Privat lunsj Andværinger inntar lunsjen, brødet smakte fortreffelig. Fra venstre Ole Konrad Pettersen, Yngve og Hilde Kristiansen, og Hilda og Gunnar Aronsen.
Det er selvsagt tilrettelagt adkomst til Gullfossen
Gullfoss er et mektig skue Ved solskinn dannes det dusinvis av regnbuer i tåka fra fossen. Her var sola bare så vidt framme.
Sigríður Tómasdóttir i Brattholti Det var hun som hindret at Gullfossen ble utbygd til vannkraftformål.
Geysirfeltet Jann Jørgensen fra Saura har vært her før, og har tatt "en pust i bakken" før han går videre.
Vanndamp
Hætta betyr fare Her er det kokende vann som kommer opp fra undergrunnen.
Den store "Geysir" Geysir er en geotermisk kilde i Haukadalur i sydvestlige Island. Den er verdens eldste aktive geysir og har gitt navn til fenomenet. Geysir ble først nevnt i 1294, da et jordskjelv gjorde den mindre aktiv. En del år var den aktiv, for deretter igjen å ligge stille. Siden et jordskjelv i år 2000, hadde Geysir igjen utbrudd, men kun et par ganger om dagen og kun i opptil 10 meters høyde, i motsetning til før 1294 da vannhøyden var på 60 meter. I dag er Geysir stille, og vi ser her åpningen ned til avgrunnen.
Hull i jorda Flere steder i området fins slike hull der det kommer opp kokende vann.
"Strokkur" - som betyr smørkjerne Her har folk gjort seg klar til neste utbrudd, som kommer rundt hvert femte minutt, og som blåser 20-30 meter til værs.
Strokkur i utblåsing
"Lillegeysir" Det er også en liten geysir der. Den prøver etter beste evne, men det blir ikke stort mer enn dette.
Geotermisk aktivitet Det damper over hele området, og her renner det varmt vann i bekken. Hele området i nasjonalparken Geysir er geotermisk aktivt.
En liten stopp ved den spektakulære fossen et stykke nordom Reykholt. Legg merke til laksetrappa til venstre.
Mot Skálholt
Skálholt kirke Skálholt, et tidligere islandsk bispesete ved Hvitá på Sør-Island, 92 km fra Reykjavík. Gissur Hvite bygde første kirken på Skálholt, og hans sønn Isleiv Gissursson ble landets første biskop i 1056 og fikk sete der. I sagatiden var Skálholt et viktig lærdomssentrum. På initiativ av biskop Klængur Þorsteinsson ble det ca. 1155 bygd en stavkirke av norsk tømmer, som var Nordens største bygning. En ny kirke ble bygd på 1600-tallet. Skálholt ble ødelagt ved et vulkanutbrudd og jordskjelv 1784. Bispesetet ble nedlagt 1796. Ny kirke ble vigslet 1963. I 1954 ble det i Skálholt foretatt resultatrike arkeologiske utgravninger, da man bl.a. fant biskop Páll Jónssons steinsarkofag og bispestav. Jónsson ble vigslet i Lund av erkebiskop Absalon og innehadde embetet 1195–1211.
Skálholt kirke Alter og altertavle.
Skálholt kirke Prekestolen.
Skálholt kirke Denne kirken har en spesielt god akustikk, og her har andværingene stemt i med salmesang. Fra venstre: Hilda Aronsen, Gunnar Aronsen, Likny Andreassen, Halvard Kristiansen, Norma Kristiansen, Arne Th. Andreassen (helt bak), Åse Pedersen, Laila Nilssen, Bergliot Skoglund, Georg Joramo, Solbjørg Joramo, Alv Riise, Inger Nilssen, Jorunne Birkeland, Asbjørn Nilssen, Birgit Lund (skimtes) og Ole Konrad pettersen.
Skálholt kirke Andværingene i gang med en ny salme.
Skálholt Et rekonstruert gårdskapell.
Inne i kapellet
Inne i kapellet Husalteret.
Kapellet er i sin helhet tekket med torv
Middag og overnatting på Hella hotell
Til Hella
Middagsgjester på Hella Rundt bordet fra venstre: Karl Jonsson, Hilda og Gunnar Aronsen, Bjarne og Elin Brynjulfsen, Aud og Yngve Nordeng, og Kjell Johansen.
Middagsgjester på Hella Rundt bordet fra venstre: Jarle Torsteinsen, Grethe Raska, Torgunn Pettersen, Hilde og Yngve Kristiansen, Halvard og Norma Kristiansen, usikker, Terje og Flor Vollan.
Middagsgjester på Hella Rundt bordet fra venstre: Inger Nilssen, Jannina Hanssen, Jann Jørgensen, Laila Jørgensen, Jorunn Birkeland, Sigmund Wikestad, Marit Dahle og Arild Dahle.
Middagsgjester på Hella Rundt bordet fra venstre: Birgit Karlsen, Solbjørg Joramo, Georg Joramo, Anita Lambersøy, Ole Konrad Pettersen (skjult), Marit Pettersen, Werner Johansen, Leikny Andreassen og Åse Pedersen.
Middagsgjester på Hella Rundt bordet fra venstre: Alv Riise, Asbjørn og Laila Nilssen, Bergliot og Aksel Skoglund, Oddbjørn Folden, May Torset, Birgit Lund, Frank Olsen og Alise Raanes.
Mot Oddi
Ved Oddi kirke Denne var visst til å binde hesten i.
Oddi kirke Legg merke til skulpturen i bakgrunnen til høyre, som viser Sæmund Frode på selen.
Sæmund Frode på selen I bakgrunnen Odd Pettersen og Werner Johansen. Sæmund Sigfusson Frode (1056 - 1133) var prest og høvding og regnes som Islands første historieskriver. Sæmund Frode var en sjeldent velutdannet mann. Han studerte i Frankrike før han slo seg ned på ættegården Odde, hvor han grunnla et lærested eller en skole som ble videreført i lang tid. Hans sønn Loft Sæmundsson, og spesielt sønnesønnen Jón Loptsson, videreførte Sæmund Frodes arbeid, skjønt ikke som forfattere. Snorre Sturlason vokste opp hos høvdingen Jón Loptsson på Oddi.
Oddi kirke
Oddi kirke Alter og altertavle.
Sigmund Wikestad og Laila Nilssen på galleriet.
Oddi kirke
Mot alteret sett fra galleriet.
Gravsted ved Oddi kirke
På vei til Lidarende Islandshester langs veien.
Hlíðarendi (Lidarende) kirke Det er vanskelig å besøke Lidarende uten å tenke på Gunnar Hammundarsson fra Lidarende. Han var blitt lyst fredløs på Island i tre år etter å ha drept et par uvenner, og var på vei til utlendighet i Norge da han snudde hesten og så seg tilbake og sa: "Fager er lien, aldri har den syntes meg så jevnfager, med bleke åkrer og nyslått tun. Jeg skal ri hjem igjen og ingensteds fare." Gunnar ble gift
med Hallgjerd Hoskuldsdatter fra Hoskuldstad i Laksdøla. Han var hennes
tredje ektemann. Han hadde sett Hallgerd på Alltinget og blitt bergtatt,
ikke minst av håret hennes. Onde spådommer fulgte Hallgerd. Det ble sagt at
hun var mannvond og at hun hadde drept begge sine tidligere ektemenn.
Gunnars venn Njål Torgeirsson (omtalt i Njåls saga) advarte sin gode venn
mot denne kvinnen, men det ble bryllup. Han ble på gården og
som fredløs visste han at hans dager var talte. I begynnelsen klarte han å
holde
Et par fosser på Lidarende
Utsikt fra Lidarende Lidarende betyr "enden på lia".
Lidarende kirke Den er viet Torlak den hellige Torhallsson, som ble født her i 1133.
Utsikt fra Lidarende mot fjellet Stóri Dimon Fjellet Stóri Dimon er den knausen som ligger midt ute på flaten. I Njålssaga heter Stóri Dímon Rauðuskriður og i historien ventet Njåls sønner (Njål Torgeirsson) oppe i fjellet på sine uvenner. Når de kom var elven Markarfljót imellom og det var is på floden delvis. Skarphéðinn sprang bort til elven og hoppet over 12 alen bredt og randt fotskred til sine uvenner og hoggde Þráinn Sigfusson i hodet så det ble kløvd til skuldrene og løp så tilbake og hoppet over. Dette skjedde så fort at de andre ikke fikk gjort noe.
Fossen er 60 meter høy, og det er mulig å gå bak fossefallet.
I området rundt Rangárbotnar
Ved den øvre delen av elva Rangá
Ved Rangárbotnar Vulkanen Hekla i bakgrunnen og masser den har spydd ut. Toppen av Hekla vises ikke på grunn av skyene.
Ved Rangárbotnar Andværingene er ute og plukker med seg pimpstein.
Ved Rangárbotnar Odd Pettersen, Karl Jónsson og Bjarne Brynjulfsen.
Rekonstruert vikinggård
Om Hekla sitt utbrudd i 1104
På vei opp til den rekonstruerte vikinggården Stöng
Vikinggården Stöng Dette er en rekonstruksjon av gården slik den var for 1000 år siden, før den ble ødelagt av et stort vulkanutbrudd i 1104. Nedre del av Þjórsádalen er vid og fruktbar, og ble tidlig ryddet og bebodd. Ved Heklas utbrudd i 1104 ble en stor del av dalen begravd i lava og aske, og mange gårder forsvant. En av gårdene, Stöng, er senere arkeologisk undersøkt og rekonstruert.
Slik levde vikingene.
Innomhus Frank Olsen og Jann Jørgensen fant seg godt til rette. Legg merke til veggen av rent sammenpresset torv bak dem.
Fossen ligger i elva Fossá i Þjórsádalur (Tjorsardalen).
Middag og overnatting på Edda hotell ved Laugarvatn
Til Laugarvatn
Edda Hotell Det var sankthansaften, men islendingene hadde ikke tradisjon for å brenne bål, naturlig nok i et land nesten uten trær å brenne. Derimot ble det fortalt at det var tradisjon for å kle seg naken og rulle seg i gresset klokka tolv om natten. Heller ikke det syntes å være en særlig utbredt tradisjon.
Edda Hotell Inngangspartiet.
Middag på Edda Fra venstre og rundt bordet: Arild dahle, Georg Joramo, Odd Pettersen, Inger Nilssen sin hånd, Laila Jørgensen, Halvard Kristiansen, Bjarne Brynjulfsen, Elin Brynjulfsen, usikre, Flor og Terje Vollan, Åse Pedersen, Torgunn Pettersen, Solbjørg Joramo og Marit Dahle.
Middag på Edda Fra venstre og rundt bordet: Leikny Andreassen, Jorunn Birkeland, Ole Konrad Pettersen, Marit Pettersen, Anita Lambersøy, Werner Johansen, Birgit Lund, Frank Olsen, May Torset, Sigmund Wikestad og Arne Th. Andreassen.
Middag på Edda Fra venstre og rundt bordet: Kjell Johansen, Jarle Torsteinsen, Grethe Raska, Bergliot Skoglund, Aksel Skoglund, Oddbjørn Folden, Gunnar Aronsen, Hilda Aronsen, Alise Raanes og Birgit Karlsen.
Middag på Edda Fra venstre og rundt bordet: Torgunn Pettersen, Solbjørg Joramo, Marit Dahle, Arld Dahle, Georg Joramo og Odd Pettersen.
Mot Reykholt og Húsafell, pluss Hraunarfossar og Barnafossar
Flotte fjellformasjoner Dette er Meyjarsæti - der møyene satt og så på mens guttene drev idrettsaktiviteter.
Flotte fjellformasjoner
Unektelig spektakulært
Naturopplevelse Sandkluftavatn
Sandkluftavatn med en av jøklene på Island i bakgrunnen
Månelandskap
Grusvei
Fjellovergangen "Okseryggen"
Så bar det til Husafell
Det finnes og maleriske partier
Ei dame fra Andenes har sikret seg en softis.
Badeanlegget ved Húsafell
Badeanlegget ved Húsafell Nå har de oppdaget papparazzien -
Badeanlegget ved Húsafell - og da er det om å gjøre å bli lagt merke til....
Badeanlegget ved Húsafell Vannet er utrolig klart.
Badeanlegget ved Húsafell Fordelen med all denne badingen er jo at det blir mindre svettelukt i bussen, men det kan til tider være et problem å kjenne igjen folk med klær på..
Utsikten fra Húsafell Her bygges og utvides det. Der det er tilgang på jordvarme er det viktig å utnytte den.
Hraunfossar (Lavafosser), Barnafoss (Barnefossen) og Gilsbakke
Hraunfossar eller Lavafossene Her kommer det store vannmengder rett ut av lavaen.
Hraunfossar Oppe til venstre ser vi gården Gilsbakke, der Gunnlaug Ormstunge kom fra.
Hraunfossar Snorre Sturlason med en av trellkvinnene.
Hraunfossar
Barnafoss eller Barnefossen Denne er navnsatt etter en ulykke der en mor mistet to barn i fossen.
Gilsbakke Gunnlaug Ormstunges
saga er en islandsk saga som i sin kjente versjon er nedskrevet i siste
tredjedel av 1200-tallet. Sagaen skildrer en romantisk konflikt mellom
skalden Gunnlaug Ormstunge, hans rival Ravn Ånundsson og kvinnen Helga,
innenfor rammen av et islandsk høvdingsamfunn rundt 1000-tallet.
Fortelling fra sagaen Birgit Lund forteller fra Gunnlaug Ormstunges saga på et sted ved Hraunfossar der vi kan se gården Gilsbakke, til venstre i bakgrunnen, der Gunnlaug kom fra.
Reykholt i Borgarfjordur og Snorre Sturlason
Snorrestofa på Reykholt Den lokale gaiden orienterer, mens blant andre Arild Dahle, Marit Dahle, Georg Joramo, Frank Olsen, Leikny Andreassen, Karl Jónsson, Asbjørn Nilssen, Jannina Hanssen, Åse Pedersen, Torgunn Pettersen og Gunnar Aronsen følger med. Snorre Sturlason vokste opp og fikk sin utdannelse på Oddi.
Den nye kirken på Reykholt Den nye Røykholt kirke ble bygget i 1988-96.
Den gamle kirken på Reykholt fra 1835
Den nye kirken på Reykholt og Snorrestofa Snorrastofa i Røykholt ble bygget i 1995. Den er et senter for studier av Nordisk historie og litteratur knyttet til Snorre Sturlason.
Gravplassen til "sturlungeslekten" og Snorre Sturlason
Andværinger ved den gamle kirken på Reykholt
Tufter etter boligen til Snorre Sturlason
Karl Jónsson orienterer om boplassen til Snorre Sturlason
Badekulpen til Snorre Sturlason Badet er 4 meter i diameter og er 1 meter dypt. Termisk oppvarmet vann er ført dit i en kanal. "Snorralaug" var blant de første arkeologiske minnene som ble fredet på Island i 1817.
Snorralaug (Snorres bad) Det var i bruk ved Røykholt allerede i det 10 århundre. I Sturlungasagaen er det varme badet nevnt flere ganger. Her ser vi Inger Nilssen, Flor og Terje Vollan og May Torset. Dette var omtrent det eneste stedet de ikke badet under oppholdet på Island
Informasjon på stedet
Utsikten til Snorre Sturlason på Reykholt
Snorre Sturlason Statuen er laget av Gustav Vigeland og var en gave fra den norske nasjon. den ble overrakt av Kronprins Olav i 1944. Snorre rådde over
en rekke godord og var lovsigemann 1215–18 og 1222–31 (den som leste opp
landets lover på Tingvellir). I
det samme tidsrommet spilte han en viktig rolle i islandsk politikk. I tiden
1218–20 var han i Norge og Sverige og ble gjort til lendmann av kong Håkon
Håkonsson.
Deildartunguhver - glovarme kilder
Deildartunguhver Ikke langt fra Reykholt ligger et område der det blåser opp varmt vann i store mengder. Det er snakk om vann med nesten 100 grader i en mengde på nesten 200 liter i sekundet.
Deildartunguhver Her koker det.
Spektakulær fjellformasjon langs veien Her ser vi Skessuhorn (den spisse toppen i midten, Skessa betyr trollkjerring). Til venstre for den er Skarðsheiði, og til høyre Heiðarhorn. Elva heter Andakílsá.
Tunnelen under Hvalfjörður (Hvalfjorden) Dette sies å være det eneste bompengefinansierte veiprosjektet på Island.
Tunnelen under Hvalfjörður (Hvalfjorden) Denne er nesten 6 km lang.
På vei fra Hvalfjörður til Reykjavik
Middag på Restauranten Perlan i Reykjavik
Perlan Perlan er et kjent landemerke i Islands hovedstad Reykjavik. Den ligger på en
høyde og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i byen. Det har i lang
tid vært vanntanker der, men i 1991 fikk daværende ordfører i Reykjavik, Davíð Oddsson, bygget en
Perlan Kunstig geysir. Forventningsfulle andværinger venter på at en kunstig geysir skal sprute vann inne i bygningen.
Perlan Så kom det en sprut.
Perlan Her er vi inne i restauranten og ser Jann Jørgensen og Alv Riise til venstre.
Perlan En luftig arbeidsplass.
Perlan Legg merke til utsikten over Reykjavik.
Perlan Utsikten rett opp er upåklagelig.
Perlan Her er det Anita og Werner Johansen som kommer anstigende.
Perlan
Perlan
Perlan
Perlan
Perlan
Perlan Nå er taklysene tent.
Perlan Jada, det ser fint ut.
Perlan Både flasker og glass er tømt, men de ser like blide ut for det.
Perlan Her er det Inger Nilssen, Laila Nilssen, Birgit Lund og May Torset som prøver å live opp skulpturene utenfor Perlan.
Tilbake i Kópavogur
Hotell Smari i Kópavogur Smari betyr kløver, og Kópavogur betyr "Selungevågen".
Höfði ligger på Félagstúni i Reykjavik Huset ble bygd i 1909 for den franske konsulen på Island, Jean-Paul Brillouin og er tegnet av den norske arkitekten Olav Olson.
Höfði Mange som besøker huset benytter sjansen til å inngå fredsavtale med en eller annen. Her er det Frank Olsen og Birgit Lund som vil avslutter den kalde krigen.
Höfði Også et par fra Forfjorden har sluttet fred.
Höfði - Og et par fra Åse gjorde det samme.
Höfði Her er originalene fra 1986, presidentene Reagan og Gorbatsjov på den samme trappa. Bildet er riktignok tatt fra en litt annen vinkel og hovedaktørene hadde med seg flere livvakter enn delegasjonen fra Andøy historielag hadde.
Konserthuset/kulturhuset "Harpa"
Harpa er konsert- og operahuset i Islands hovedstad Reykjavik. Bygget huser Island Symfoniorkester og den islandske operaen. Bygget, som ble åpna i mai 2011, er tegna av det danske arkitektkontoret Henning Larsen Architects, i samarbeid med kunstneren Olafur Eliasson som tegna den karakteristiske fasaden i stål og glass. Etter at Island ble rammet av en økonomisk krise i oktober 2008 ble bygget stanset, men etter noen måneder ble byggingen gjenopptatt i mars 2009. Lenge var Harpa det eneste offentlige byggeprosjektet på hele øya Island.
Kulturhuset Harpa
Kulturhuset Harpa Det er ikke alltid like greit å holde styr på vater og vinkel.
Kulturhuset Harpa Her er det Flor og Terje Vollan som promenerer.
Kulturhuset Harpa Også i taket er det glass og speil.
Kulturhuset Harpa Det er mange souvenirbutikker i bygningen.
Nordens hus er en kulturstiftelse og
et kulturhus i Reykjavik,
Nordens hus Biblioteket har et rikholdig innhold av bøker fra de nordiske landene.
Nordens hus Frank Olsen ved en skulptur utenfor Nordens hus i Reykjavik.
Hallgrimskirken Hallgrímskirkja «Hallgrims Kirke» er den største kirken på Island. Den er 74.5 meter høy og ligger på et høydedrag rett sørøst for sentrum av Reykjavik. Kirken er oppkalt etter Hallgrímur Pétursson, en islandsk poet og salmedikter. Foran kirken står statuen av oppdageren Leiv Eiriksson, mannen som oppdaget Amerika. Statuen var en gave fra USA fra 1930 for å feire Alltingets 1000-årsjubileum.
Hallgrimskirken Arkitekten Guðjón Samúelsson startet å tegne kirken i 1937, men byggingen ble først startet i 1945, og den ble ferdig i 1986, etter 38 års byggetid. Det viktigste kjennetegnet, det spesielle tårnet, ble ferdigbygd før den tid. Man kan ta en heis opp til toppen for å se utsikten.
Hallgrimskirken Inne i kirken står et spektakulært orgel bygget av Klais Orgelbau. Det har vært brukt av konsertorganisten Christopher Herrick til å spille inn «Organ Fireworks VII», en innspilling som har gjort kirken kjent over hele verden.
Hallgrimskirken Prekestolen med Terje og Flor Vollan foran. Kjell Johansen til høyre.
Hallgrimskirken Mot alteret.
Hallgrimskirken Inne i kirken skimter vi blant andre Åse Pedersen, May Torset, Frank Olsen og Jann Jørgensen, foruten de to foran, Inger Nilssen og Leikny Andreassen.
Hallgrimskirken Døpefonten.
Hallgrimskirken Her ser vi blant andre Inger Nilssen, Alv Riise, Åse Pedersen, samt Jann og Laila Jørgensen.
Hallgrimskirken Her har flere av andværingene funnet seg plasser. Oddbjørn Folden lengst til høyre.
Leifur Eirikson hotell
Gatelangs i Reykjavik Noen kler huset sitt med bølgeblikk.
Gatelangs i Reykjavik Brostein og asfalt.
Gatelangs i Reykjavik På Solon bistro. Fra venstre og rundt bordet: Leikny Andreassen, Inger Nilssen, Jann Jørgensen, Laila Jørgensen, Jorunn Birkeland, Sigmund Wikestad, Kjell Johansen /delvis skjult) og Arne Theodor Andreassen.
Gatelangs i Reykjavik
Gatelangs i Reykjavik Reykjavik har egen flyplass, omtrent inne i byen, og da kan flyene komme ganske lavt..
Gatelangs i Reykjavik
Gatelangs i Reykjavik - Og jammen drev de med utgraving i "gamlebyen" Reykjavik.
Hotell Viking i Hafnarfjörður
Hotell Viking i Hafnarfjörður
Hotell Viking i Hafnarfjörður Denne hørte ikke til i følget fra Andøy.
Hotell Viking i Hafnarfjörður Det meste der skulle minne om vikingtiden.
Hotell Viking i Hafnarfjörður Vikinginteriør?
Hotell Viking i Hafnarfjörður Fra venstre: Åse Pedersen, Birgit Karlsen, Birgit Lund, Werner Johansen, Anita Lambersøy, Laila Nilssen, Asbjørn Nilssen, Ole Konrad Pettersen, Marit Pettersen, Torgunn Pettersen, Flor Vollan, Odd Pettersen, Aksel Skoglund, Bergliot Skoglund, Jarle Torsteinsen, Arne Th. Andreassen, Kjell Johansen, Leikny Andreassen, og Bjarne Brynjulfsen.
Hotell Viking i Hafnarfjörður Fra vnstre: Hilda Aronsen, Laila Jørgensen, Gunnar Aronsen, Jann Jørgensen, Aud Nordeng, May Torset, Jannina Hanssen, Inger Nilssen, Norma Kristiansen, Sigmund Wikestad, Halvar Kristiansen, Grethe Raska, Hilde Kristiansen, Yngve Kristiansen, Elin Brynjulfsen, Jarle Torsteinsen, Birgit Lund, Frank Olsen, usikker, og Aksel Skoglund.
Hotell Viking i Hafnarfjörður Fra venstre og rundt bordet: Oddbjørn Folden, Arild Dahle, Kjell Johansen, Ole Konrad Pettersen, Anita Lambersøy, Marit Pettersen, Terje Vollan, Arne Th. Andreassen, Leikny Andreassen, Solbjørg Joramo og Georg Joramo.
Hotell Viking i Hafnarfjörður Fra venstre ser vi blant andre: Jarle Torsteinsen, Bergliot Skoglund, Aksel Skoglund, Oddbjørn Folden (nærmest), Marit Dahle, Arild Dahle, Kjell Johansen, Odd Pettersen, Werner Johansen, Anita Lambersøy og Terje Vollan.
Hotell Viking i Hafnarfjörður I stedet for å servere mat, kom kelneren Kjartan med gitaren og framførte vikingsanger. Dere er "austmenn", det er vi som er nordmenn, sa han. Her kan vi høre Kjartan synge ved en annen anledning:
Hotell Viking i Hafnarfjörður Så kom det flere kelnere, Svava til venstre og Oli til høyre med Kjartan i midten - og de kunne virkelig håndtere gitarene og synge. Det hersker neppe tvil i ettertid på Island om det samiske opphavet til andværingene: Etter en rekke islandske sanger, gikk de brått over til "Samiid Ædnan". Da klappet andværingene takten!
Hotell Viking i Hafnarfjörður
Gaveoverrekkelse ved den siste middagen på Island.
Hotell Viking i Hafnarfjörður
Ved avslutningsmiddagen på Hotell Viking i Hafnafjordur fikk to sentrale
skikkelser overrakt en liten gave fra Andøy historielag. Det var
turarrangøren Alv Riise, til høyre, opprinnelig Bøfjerding, og bussjåføren
og gaiden Karl Jonsson. Sistnevnte har bodd noen år i Norge og snakker
språket perfekt. Han begynte som bussjåfør og gaid etter at han sluttet som
lærer. Historiekunnskapene fra Island og Norge var imponerende.
Siste frokost før avreise, og klokka er bare rundt 4 på morgenen.
Hotell Smari i Kópavogur Siste frokost.
Hotell Smari i Kópavogur Historielagets kasserer, Jannina Hanssen, i passiar med Alv Riise.
Så bar det til flyplassen.
På Keflavik
På flyet Werner Johansen, til høyre, prøver å holde de andre passasjerene våkne med en sang?
Noen av passasjerene har bråvåknet
Arne Theodor og Leikny Andreassen er også en smule trett
På vei til "gamlelandet"
Følgende av medlemmene i hstorielaget deltok på "opplevelsesturen": Oddbjørn Folden, Kjell Johansen, Åse Marie Pedersen, Birgit Karlsen, Sigmund Wikestad, Jorunn Birkeland, Ole Konrad Pettersen, Marit Pettersen, Arne Th. Andreassen, Leikny Andreassen, Werner Johansen, Anita Lambersøy, Inger Nilssen, Idar Nilssen, Terje Vollan, Flor Vollan, Gunnar Aronsen, Hilda Aronsen, Bjarne Brynjulfsen, Elin Brynjulfsen, Frank Olsen, Birgit Lund, Asbjørn Nilssen, Laila Nilssen, Jannina Hanssen, May Torset, Alise Raanes, Jarle Torsteinsen, Grethe Raska, Arild Dahle, Marit Dahle, Georg Joramo, Solbjørg Joramo, Jann Jørgensen, Laila Jørgensen, Aksel Skoglund, Bergliot Skoglund, Yngve Nordeng, Aud Nordeng, Odd Pettersen, Torgunn Pettersen, Yngve Kristiansen, Hilde Kristiansen, Halvard Kristiansen, Norma Kristensen.
Og takk til Andøy historielag for en minnerik tur med mange opplevelser !
|